Hypervigilantie: een belangrijk onderdeel van een angststoornis
Hyper wattes? Zul je misschien denken. Hypervigilantie is een belangrijk onderdeel van een angststoornis. Het betekent namelijk een bepaalde staat van zijn waarin iemand (zeer) waakzaam is. Deze waakzaamheid is uiteraard gekoppeld aan hetgeen waar jij angstig voor bent.
Stel je voor dat je angst hebt voor honden, dan zal jouw focus (onbewust) continue gericht zijn op het mogelijke gevaar: de hond en alles wat hier mee te maken kan hebben.
Deze manier van het specifiek richten van je aandacht kan in sommige situaties (waarbij het gevaar reëel is) heel nuttig zijn. Maar wanneer je te maken hebt met een irreëele angst/angststoornis dan werkt dit fenomeen juist versterkend. Waarom? Het zorgt voor misinterpretaties. Het gevolg van deze sterke waakzaamheid heeft zowel lichamelijk als mentale gevolgen. Je leeft als het ware continue in een verhoogde stress. (fight/flight reactie).
Veel voorkomende negatieve gevolgen van hypervigilantie zijn:
Je kunt je voorstellen dat hypervigilantie dus een belangrijk aspect is in het hebben (en in stand houden) van een angststoornis.
Om het begrip mogelijk iets duidelijker te maken wil ik graag een voorbeeld geven:
Stel je voor dat je een fobie hebt voor spinnen. Elke ruimte die je binnenkomt, onderzoek je met knikkende knieën. Dit kan al voor behoorlijk wat stress zorgen. Vervolgens lijkt alles veilig en ga je zitten in een stoel. Je pakt een boek en ineens zie je vanuit je ooghoek een zwart ‘harig’ vlekje op de vloer. Je schrikt enorm en je hart bonst in je keel. Je roept voor hulp en bent behoorlijk in paniek. Er komt iemand om je te helpen en ineens krijg je te horen dat het maar een stofje is. Niets aan de hand dus. In de tussentijd zit je stresslevel tot aan het plafond en heb je een flinke tijd nodig om weer helemaal tot rust te komen. Je gaat nadenken over de situatie en voelt misschien van de ene kant een beetje schaamte omdat je zo gereageerd hebt op een pluisje. Maar tegelijkertijd overweeg je misschien ook de kans reëel is dat het wél een spin had kunnen zijn. De volgende keer maar nog beter opletten dus………..
Begrijp je waar ik naar toe wil met dit voorbeeld? Ik denk dat we allemaal wel een situatie kennen waarin we dachten geconfronteerd te worden met onze angst en bleek het achteraf ‘’maar’’ iets anders te zijn. En uiteraard is een bepaalde waakzaamheid ook zeker niet verkeerd. Maar je kunt je voorstellen dat dit voor veel onnodige stress kan zorgen.
Bij hypervigilantie is deze waakzaamheid eigenlijk buitenproportioneel, en is het daardoor een behoorlijke belemmering of last voor een fijn leven.
Wanneer komt het voor?
Hypervigilantie kan bij verschillende soorten problematiek voorkomen. Bijvoorbeeld:
– angststoornissen
– ptss
– schizofrenie
– fysieke pijn (somatosensorische hypervigilantie)
Maar wist je dat hypervigilantie ook kan voortkomen uit een onveilige thuisbasis? Als jij opgegroeid bent met het gevoel of de overtuiging dat je niet geliefd bent, dan zul je in andere relaties extra waakzaam zijn op tekenen van niet geliefd zijn. Zo kan er gemakkelijk een misinterpretatie ontstaan. Bijvoorbeeld: jouw partner is tijdens een gesprek veel met zijn telefoon bezig en luistert niet naar jou. Jij merkt dit direct op en interpreteert dit vanuit niet geliefd zijn. Wellicht voel je allerlei emoties van verdriet, boosheid, onzekerheid etc. Dit bezorgd je fysieke stress (hartslag gaat omhoog, je voelt je hart bonzen etc.) En dan verteld je partner in eens dat hij een appje heeft gekregen dat zijn beste vriend ernstig ziek is….
Zo zie je maar in hoeverre de hypervigilantie in je nadeel kan werken.
Daarom wil ik je graag een aantal tips meegeven om hier beter mee om te gaan.
Hoe ga je om met hypervigilantie?
Ons oerbrein (wat ook verantwoordelijk is voor de fight/flight reactie) reageert (helaas) veel sneller dan ons lief is. Nog voor dat je het rustig hebt kunnen bekijken, gaat je hartslag al als een malle en voel je angst door je hele lijf. Dit proces kunnen we niet volledig beïnvloeden. En natuurlijk maar goed ook, want het stelt ons in staat om te reageren op acuut gevaar.
Je kunt het jezelf in ieder geval wel makkelijker maken om met hypervigilantie om te gaan. En je zult zien dat deze van zelf een stuk minder vaak op komt.
Ik hoop dat het begrip ‘hypervigilantie’ je nu duidelijk is en of je dit bij jezelf herkent. Belangrijker nog vind ik dat je gaat begrijpen hoe dit fenomeen je angst kan versterken of in stand kan houden.
Wees je brein en lichaam dankbaar dat ze jou willen beschermen maar gooi die onnodige waakzaamheid de kliko in ? het dient je niet, helaas!
Mocht je er niet uitkomen? Stuur me dan een e-mail naar contact@stephaniehoukes.nl dan kan ik samen met je kijken hoe je de eerste stap kunt zetten naar een leven vrij van angst.
Ik wens je een fijne dag en keep up the good work!
Liefs,
Stephanie