Mijn 4 inzichten bij een chronische ziekte.
In dit blog wil ik graag het proces en de impact van een chronische ziekte met je delen.
Een chronische ziekte is vaak iets lichamelijks wat ook een grote invloed kan hebben op de geestelijke gesteldheid.
Door het delen van mijn 4 tips hoop ik dat jij en/of jouw naasten meer inzicht krijgen over de impact die een chronische ziekte kan hebben.
Even in het kort…. Wat is een chronische ziekte?
Iedereen heeft wel eens de griep of last van hoofdpijn. Een allergische reactie op een voedingsmiddel of is wel een wat vermoeider in bepaalde periodes. Maar wat is nou het verschil?
Een chronische ziekte is een langdurige ziekte die over het algemeen langer dan zes maanden aanhoudt en niet te genezen is met medicatie zoals antibiotica of een vaccin.
Chronische ziekten worden in verschillende categorieën verdeeld, en verschillen in hun aard.
Toch, afhankelijk van welke soort chronische aandoening, hebben ze allemaal een aantal punten met elkaar gemeen. En zal elke chronische ziekte een vorm van aanpassing vragen.
In dit blog ga ik hier verder op in en geef ik tips hoe je hiermee kunt omgaan.
1. Lichamelijke verandering
Bij een chronische lichamelijke ziekte, zoals het woord al aangeeft, veranderd er iets in het lichaam.
Elke chronische ziekte heeft natuurlijk zijn eigen kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan kortademigheid bij COPD (chronische obstructieve longziekte). Of schommelende bloedsuikers bij Diabetes Melitus.
Maar elke chronische ziekte zorgt voor een verminderde weerstand en kan vermoeidheid tot gevolg hebben.
Natuurlijk is ieder persoon uniek, en zal op zijn eigen unieke manier op een chronische ziekte reageren. Zowel lichamelijk als geestelijk.
Hoe dan ook, veranderd er iets in je lichaam. Dit gegeven op zich kan al aangrijpend zijn.
Drastische veranderingen in het lichaam kunnen de zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van een persoon flink aantasten.
Ondanks dat dit erg confronterend kan zijn, raad ik je aan om te blijven kijken naar de handelingen en activiteiten die wel goed lukken. Dit zorgt voor een optimistische mindset.
Lichaam en geest hebben een gigantische wisselwerking op elkaar. En natuurlijk kun je een ziekte, welke dan ook, niet zomaar ‘’wegdenken’’ maar het kan zeker helpen om je focus te leggen op een positieve en optimistische mindset.
2. Afhankelijkheid
in geval van drastische lichamelijke veranderingen, ten gevolge van een chronische ziekte, kan het zorgen voor een afhankelijkheid. Dit kan verschillen van kleine handelingen of activiteiten die niet meer lukken tot aan het volledig afhankelijk zijn.
Over het algemeen ervaren mensen hun afhankelijkheid als zeer vervelend en belastend voor een ander.
Zo kan iemand die afhankelijk is, zich ten laste voelen ten opzichte van zijn of haar naasten.
Daarnaast is afhankelijkheid ook een stukje controle en eigen regie loslaten.
Ook dit kan uiteraard een flinke impact hebben op een chronisch ziek persoon.
Voor zowel de chronisch zieke zelf alsook zijn naasten is daarom mijn tip om samen te kijken naar de mogelijkheden die de chronisch zieke persoon wel heeft. En zeker niet alles uit handen te nemen.
Ik heb regelmatig gemerkt in de praktijk dat men dit als vervelend kan ervaren.
De handeling of activiteit kan nog zo’n kleine moeite zijn voor een naaste, laat de chronisch zieke persoon dit toch zelf uitvoeren, indien deze er ook capabel toe is natuurlijk.
3. Verwerking en acceptatie.
Het ‘’ziek zijn’’ accepteren, de lichamelijke veranderingen die hierbij komen kijken en het (gedeeltelijk) inleveren van zelfzorg, is zeer confronterend.
Elke chronisch ziek persoon zal dan ook, op zijn eigen manier, dit proces verlopen en een weg naar acceptatie moeten zoeken.
Dit kan gepaard gaan met somberheid, boosheid, verdriet en zelfs depressie.
Wat je ook voelt tijdens dit proces, het is oké.
De tip die ik echter wel graag met je wil delen is: geef aandacht aan jouw verwerkings en- acceptatieproces. Het maakt niet uit hoe lang je hiervoor nodig hebt. Maar ga het wel aan!
Alleen door stil te staan bij wat er gaande is, er naar te kijken en te ervaren wat het met je doet, kun je uiteindelijk leren te accepteren.
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. En forceer hierin ook niets.
Wees ook niet bang om te praten over wat je dwarszit. Dit kan natuurlijk met je naasten maar ook zeker met een huisarts of dergelijke. Praat over je angsten, praat over je toekomst, hoe onstabiel deze er misschien voor jou ook uitziet.
Daarnaast helpt het voor jou misschien ook om je aan te sluiten bij lotgenoten. Zodat er wederzijds ervaringen, angsten, onzekerheden en vragen uitgewisseld kunnen worden.
Vergeet niet, je bent nooit alleen en hoeft het ook zeker niet alleen te doen!
4. Leef mét en niet dóór je chronische ziekte.
Wanneer je klaar bent om je chronische ziekte te aanvaarden, is het raadzaam om enkele (nodige) aanpassingen in je leven te maken. Dit zowel letterlijk als figuurlijk.
Via de Wet Maatschappenlijke Ondersteuning (WMO) kun je verschillende hulpmiddelen aanvragen. Dit kan jou helpen om je leven makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een rolstoel, een krukje voor het douchen, een po-stoel voor de nacht etc. Een ergotherapeut kan je helpen om te kijken hoe aanpassingen en hulpmiddelen jouw leven makkelijker kunnen maken.
Maar naast deze vorm van aanpassingen, zal je misschien ook je dagindeling moeten aanpassen.
Er zijn wellicht hobby’s of sportactiviteiten die je niet (meer) kunt uitvoeren of beoefenen.
Ga bij jezelf na wat je nog meer leuk vindt om te doen, wat wél mogelijk is.
Hier zal je enorm veel energie uit gaan putten, en helpt je daarnaast ook om op andere gedachten te komen of je te kunnen uiten. Wellicht heb je nog wel een verborgen talent waar je iets mee kunt gaan doen.
Ik raad je aan om écht op zoek te gaan naar activiteiten die voor jou haalbaar zijn en die je leuk vindt om te doen. Ook dit zorgt voor een positieve mindset, die je helpt in je welbevinden.
Dit waren mijn tips voor jou, jouw naasten of als hulpverlener.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren.
Mocht ik je verder kunnen helpen met bijvoorbeeld:
– begeleiden van verliesverwerking
– begeleiden bij het aanleren van een (nieuwe) aangepaste dagstructuur
– het organiseren en/of aanvragen van passende zorg
– het aanvragen van hulpmiddelen
Neem dan gerust Contact met mij op!
Liefs,
Stephanie